Waarom is je huid zo belangrijk…

Waarom is de huid zo belangrijk?

De huid is het grootste (zowel in oppervlakte als gewicht) en meest zichtbare orgaan van het menselijk lichaam. Dit mooie en functionele orgaan ondergaat heel wat verandering tijdens het leven. Ze is van essentieel belang voor onze algemene gezondheid en welzijn en wordt ± elke 28 dagen hernieuwd.

De huid heeft uitzonderlijk mooie functies zoals; bescherming, het constant houden van de lichaamstemperatuur, zintuigfunctie, aanmaak Vitamine D, ….en is meer dan alleen de verpakking van het lichaam. Zo speelt  je huid ook een belangrijke psychologische/sociale rol. Een mooie, stevige huid wordt gezien als teken van jeugdigheid, sexy en geeft meer charisma.

Hoe is mijn huid opgebouwd.

De huid bestaat uit 3 hoofdlagen met elk zijn methodieke kenmerken en functies.

De Epidermis ookwel de opperhuid genoemd.


De bovenste laag van de huid heeft een beschermende functie, deze is als een soort schild en zorgt voor aanvallen van buitenaf. In goede gezondheid is deze verantwoordelijk voor een soepele, elastische, gehydrateerde en stevige stralende huid. De epidermis bestaat uit 5 lagen welke zorgen voor huidvernieuwing met afschilfering in een terugkerend proces. Daarnaast bevat de opperhuid ook pigmentcellen (melanocyten) die mede de kleur van de huid bepalen en je huid bescherming bieden tegen de sterke kracht van UV-stralen.

De Dermis deze noemen we de lederhuid

De laag onder de epidermis deze bestaat uit voornamelijk bindweefsel en is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid. Zo zijn Fibroblasten de belangrijkste cellen in de lederhuid en zijn van uniek belang voor een stevige, soepele, elastische huid. Deze gespecialiseerde cellen fungeren als kleine fabriekjes van collageen (voor stevigheid), elastine (voor elasticiteit) en hyaluronzuur (voor hydratatie).

De Hypodermis noemen we het onderhuids bindweefsel of subcutis in een moeilijke term.

Dit is de diepste en dikste laag van de huid die voornamelijk uit vet- en bindweefsel bestaat. Het functioneert als een soort van stootkussen, opslag van energie in de vorm van vet en vormt de verbindingslaag met onderliggende weefsels.

Hoe evolueert de huid doorheen de jaren?

Naarmate we (helaas) ouder worden, verandert natuurlijk ook onze huid. Huidveroudering is een normaal proces deze kunnen we niet stop zetten doormiddel van een knopje wat we kunnen indrukken, het natuurlijke verschijnsel dat al start op de leeftijd van ongeveer 25 à 30 jaar.

Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van diverse factoren die van invloed zijn. Zowel inwendige (genen, biologische leeftijd, etniciteit, huidtype) als uitwendige factoren (blootstelling aan zon, roken, pollutie, stress, alcohol, onevenwichtige voeding, hormonaal onevenwicht) zorgen parallel voor structurele veroudering van de huid, dit zien we terug in de vorm van rimpels, pigmentatie, dofheid en pigmentatie vlekken.

Zo door de jaren heen begint de essentiële ondersteunende structuur van de huid af te breken. De natuurlijke aanmaak van collageen, hyaluronzuur en elastine neemt af met het ouder worden. Helaas start dit al vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar, waardoor de huid stevigheid, soepelheid en hydratatie verliest. De totale huidconditie gaat hiervan achteruit. Waardoor het verouderingsproces zichtbaar versnelt. In combinatie met externe factoren zoals bijvoorbeeld blootstelling aan de zon, vervuiling, roken, zorgt dit ervoor dat de huid steeds dunner, slapper, droger, brozer, kwetsbaarder wordt en er meer rimpels en pigmentvlekken ontstaan

Zo verschijnen de fijne lijntjes, kraaienpootjes en  diepe rimpels,… helaas verliezen we dan die mooie jonge, stevige, glanzende huid en maakt het verouderingsproces plaats voor een ‘rijpere huid’.

Dit proces kunnen we vertragen, doormiddel van de juiste behoefte aan onze huid te geven, Als leek zijnde is het verschrikkelijk moeilijk om de juiste diagnose te stellen, welke producten of welke behoefte de huid nodig heeft.

Doordat Cleyo beschikt over leiders in huid specialisten, die in diverse uitzonderlijke behandelmethodieke in de huid Academy zijn opgeleid. Hieruit is bewezen dat de huid specialisten van Cleyo de beste zijn op hun vakgebied. 


door: Leentje Henraat

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?