Hooikoorts Help, mijn huid!
Het is al vroeg begonnen, warmterecords in Februari. Insecten komen uit hun winterslaap en bomen krijgen al volop pollen. Het is dan ook genieten van het vroege voorjaar echter voor personen met hooikoorts begint het “klachtenseizoen” steeds eerder. Want als je buiten bent betekent dat dat je in aanraking komt met bomen, pollen van bomen, kruiden, grassen en granen. Hierdoor krijgen gevoelige mensen in meerdere maten hooikoortsklachten.
Hooikoorts is een allergische rhinoconjunctivitis, dit is een aandoening die veroorzaakt wordt door het stuifmeel (de pollen) van planten en bij ongeveer 20% van de Nederlanders komt dit voor. Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies, dat opzet waardoor je minder door je neus kunt ademen, en veel slijm produceert. Het allergische deel ervan zorgt daarnaast voor jeuk en zwelling, niet alleen van de neus maar vaak ook van de ogen, en soms hoor je zelfs dat mensen last krijgen van hun luchtwegen. Het is eigenlijk een overreactie van het immuunsysteem, meetbaar als een verhoging van antistoffen in het bloed, waarbij specifieke immuun cellen, mestcellen, degranuleren en histamine vrijgeven, een stofje dat de allergische reactie opstart.
Fel licht in combinatie met pollen lokt een aanval uit, de reden waarom men dan ook het liefst een zonnebril draagt en liefst binnen blijft, komt door de klachten van hooikoorts.
Hooikoorts kan ook met voeding samen hangen, waarbij voedsel een reactie op pollen kan uitlokken. Zo bestaat er een kruisactiviteit van appels en peren, en een allergie op berken en Ambrosia. Zo ook tussen het eten van hazelnoot, pinda, kiwi, appel en walnoot en een allergie voor graspollen.
Een allergie illustreert de ontwikkeling van allergische problemen vanaf de kindertijd tot de volwassen leeftijd. Eerst ontstaan atopische huidklachten, die overgaan in voedselallergie, gevolgd door hooikoorts en contactallergie en tenslotte astma.
Niet alleen aanleg speelt een rol maar ook allerlei andere factoren zoals een goede ontwikkeling van het immuunsysteem in de kinderjaren, hierin speelt gezonde voeding een grote rol.
Een atopische aandoening kan zich langdurig blijven uiten in de vorm van huidklachten en hooikoorts. Hierover in een nieuw onderzoek van start gegaan en met succes:
Het bepalen van antistoffen tegen specifiek voedsel-,contact-, en inhalatieallergenen zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. Daarnaast kunnen voedingsmaatregelen behulpzaam zijn om het evenwicht te bewaren en de langdurige medicatie tegen hooikoorts te voorkomen. Deze medicatie, meestal antihistaminica, werkt de mestcel degranulatie tegen, maar lost de oorzaak van het probleem niet op. Daarom is het, vanwege de verbinding tussen de huid, de darmmicrobiota en het immuunsysteem belangrijk om naar voeding te kijken als immuun stabilisator.
Bij voorkeur biologische voedsel omdat pesticiden en darmmicrobiota beschadigen.
Denk hierbij aan vezels van noten en zaden (een hele juiste om te eten is versgemalen lijnzaadjes), groenten, knollen zoals de zoete aardappel, schorseneer en aardpeer, en peulvruchten en granen.
Onderzoek laat zien dat deze vezels fermenteren en omzetten in metabolieten in de vorm van korte keten vetzuren. Deze hebben een gunstig effect op tal van organen en hun functies.
Van acetaat en vooral butyraat is bekend dat zij voedselallergie en allergische luchtwegaandoeningen en zeker atopisch eczeem bij kinderen kunnen helpen voorkomen.
Ook een schepje honing en het drinken van brandnetelthee kunnen behulpzaam zijn. Ook kun je een laagje vaseline rond de neusgaten smeren zodat pollen hierop vast komen en niet verder de neus ingaan.
Van histamine arm voedsel zoals zuivel, zoete thee en broccoli is bekend dat het mestcellen stabiliseert wat betekent dat er geen histamine vrijkomt een inkopper voor de mensen die kampen met hooikoorts. Histamine is tevens ook een opwekker voor de huidaandoening Rosacea.
Verder is voeding, rijk aan omega3 vetzuren, zoals lijnzaad9olie), walnoot(olie) en vette vis, gunstig ter voorkoming van allergische aandoeningen. Tenslotte draagt vitamine D3 uit zonlicht bij aan het stabiel immuunsysteem dat hooikoorts en atopie op afstand houdt.
Al deze maatregelen werpen vruchten af! Met welke ga jij starten? Meer informatie of duidelijkheid of hooikoorts of huidklachten, onze Skin Experts binnen Cleyo kunnen hierover meer vertellen.
door: Leentje Henraat