Wat is het verschil tussen chemische/fruitzuren peelings en TCA

Beschadigde huid

Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen doen hier nog een extra schep bovenop. 

De huid, die is opgebouwd uit miljoenen cellen, kan steeds moeilijker haar dode of beschadigde huidcellen kwijtraken en vervangen door gezonde nieuwe huidcellen. Het resultaat is een vale, grauwe en vlekkerige huid. Een peeling biedt uitkomst.

Wat is een (chemische) peeling?

Een peeling bestaat uit een sterk geconcentreerde vloeistof (zuur) welke een of meerdere werkstoffen bevat (bijv. salicylzuur, glycolzuur, TCA) die ervoor zorgen dat de dode cellen van de hoornlaag (stratum corneum) loslaten. De huid gaat zich vernieuwen. Deze vernieuwing van de huid geeft verbetering in de verschillende structuren, ze zijn dus zeer geschikt voor acnelittekens, fijne lijntjes, rimpels, verouderde huid en grove poriën. Elk zuur in de peeling heeft zijn specifieke werking.

Welke werkstoffen zitten er meestal in een peeling?

Alphahydroxyzuren (AHA’s):

  • Glycolzuur; werkt afschilferend, stimuleert vorming van nieuwe huidcellen
  • Melkzuur; waterbindend vermogen (hydraterend) en is niet irriterend
  • Amandelzuur; werkt afschilferend en stimuleert vorming van nieuwe huidcellen en normaliseert de talgproductie
  • Betahydroxyzuur (BHA): Salicylzuur; werkt afschilferend en is talgoplossend.
  • Trichloorazijnzuur (TCA); Werkt afschilferend, stimuleert vorming van nieuwe huidcellen, stimuleert collageenaanmaak en vermindert donkere pigmentvlekken.

Op basis van de concentratie van de werkzame stof worden de peelings verdeeld in drie groepen. Oppervlakkige peelings, in het bijzonder de peelings met alphahydroxyzuur en peelings met salicylzuur geven minder snel resultaat dan een gemiddelde peeling of diepere TCA peeling. Over het algemeen kun je stellen dat de uiteindelijke resultaten afhankelijk zijn van de diepte van de peeling. 

De oppervlakkige peelings geven dus minder snel een indrukwekkend resultaat. Maar hoe dan ook mag je verwachten dat op termijn, fijne lijntjes, rimpels en huidverkleuringen minder zichtbaar worden. De huidstructuur en de aanmaak van collageen verbeteren, mee-eters verminderen sterk er wordt tijdelijk minder talg aangemaakt. Wat ook nog belangrijk is voor het resultaat van een peeling is de PH waarde van het product. Hoe lager de ph-waarde, des te dieper een peeling gaat en des te sterker hij is.

De termijn tussen de peeling zal minimaal eens in de 1 week tot eens in de 4 tot 6 weken zijn afhankelijk van de gekozen peeling. Met een kuurbehandeling van ongeveer 4 tot 6 keer behaalt u het beste resultaat. De huid wordt steeds sterker en de peeling kan steeds een stukje intensiever worden uitgevoerd. Op zeker moment is het maximaal haalbare resultaat bereikt, kan de frequentie worden afgebouwd en kunnen er ‘’onderhoudsbehandelingen”plaats gaan vinden.

Dit om het behaalde resultaat te behouden, dat kan 1x per 6 weken zijn of tenminste 4x per jaar, afhankelijk van de gekozen peeling.

Wat is een TCA peeling

De zwaarste peeling die wij in ons huidinstituut toepassen is TCA peeling. Deze peeling dringt diep door in de huid en is gebaseerd op trichloorazijnzuur. 

Dit zuur verbetert de structuur van de huid doordat het de bovenste laag van de opperhuid verwijdert en daardoor de celdeling van de huid stimuleert. Omdat de huid een zelfhelend vermogen heeft, ontstaat er weer een nieuwe huidcellenlaag en liggen de cellen mooier dakpansgewijs over elkaar dan voorheen. Dit zal zorgen voor een betere hydratatie van de huid omdat het huidvocht op deze manier niet makkelijk kan verdampen. Tevens stimuleert TCA de collageenaanmaak waardoor er na een aantal behandelingen meer versteviging in de huid ontstaat. 

Ook heeft dit zuur een ontstekingsremmende werking. De TCA peeling wordt toegepast bij acne, grove poriën, fijne lijntjes, verouderde huid, littekens en pigmentatie.

Omdat deze peeling vrij diep de huid stimuleert, passen wij deze voornamelijk in de herfst-/winterperiode toe. Dit heeft te maken met het feit dat de huid tijdelijk dunner wordt door de peeling, waardoor de huid sneller kan verbranden door UV-licht. 

TCA peelings worden o.a. ingezet voor algemene huidverbetering, huidverjonging en pigmentvlekken. De TCA peeling werkt zeer diep in op de huid, hierdoor zit er altijd een rustperiode van 4–8 weken tussen 2 behandelingen. De TCA-peeling kan maximaal 4–6 keer per jaar herhaald worden.

Wat na de behandeling?

Wij adviseren dan ook altijd de huid goed te beschermen met een anti-zonnebrandcreme met SPF factor 50. En een huidverstellende creme die je 2 tot 3 maal daags aanbrengt.

Benieuwd….?

Ben je benieuwd of een chemische peeling ook iets is voor jou? Bel dan naar Cleyo skin experts en vraag een gratis adviesgesprek aan. 

Wij zullen tijdens dit gesprek de huid beoordelen, een behandelplan op maat geven en informeren over welke peeling geschikt is voor jouw huid.

geschreven door:

Huidspecialist L. Henraat

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?