Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan.

Symptomen

Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar vooral komt het voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Hierbij kan jeuk of pijn ontstaan op de bepaalde plekken. Een klein deel van de mensen met Psoriasis krijgt ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica). In Nederland ligt het percentage van de mensen met Psoriasis tussen de 2% en de 3%. Dit lijkt vrij laag, maar als je gaat kijken dat 1 op de 100 mensen Psoriasis heeft, reken dit dan eens uit onder het aantal inwoners van Nederland. Dan blijkt het toch ineens heel veel te zijn.

Het ontstaan van Psoriasis

Psoriasis is een erfelijke huidaandoening en kan op elke leeftijd ontstaan. Zo gaat de vernieuwing van de huidcellen bij mensen met Psoriasis vele malen sneller dan bij anderen. De huid vernieuwt bij iedereen voortdurend, dit is een gezonde en natuurlijke manier, welke normaal gesproken elke 28 dagen plaatsvindt. Er worden nieuwe cellen aangemaakt de oude cellen krijgen een afschilferingsproces, oftewel de oude cellen schilferen af. De oude cellen zijn zo klein dat dit normale proces onopgemerkt gaat,  na ongeveer 28 dagen is de huid vernieuwd. Bij mensen met Psoriasis gaat het proces van huidvernieuwing vele malen sneller; de huid vernieuwt zich vaak al in 6 tot 7 dagen. De oude cellen hopen op tot een dikke laag, zo worden de schilferingen zichtbaar.

1
2

Immuunsysteem

Wat de versnelde celdeling veroorzaakt is niet precies bekend, waarschijnlijk speelt het immuunsysteem (dit is de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol. Het lijkt erop dat er iets in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt. Zo kan een Psoriasisplek ontstoken raken. Factoren die ervoor zorgen dat Psoriasis tot uiting komt of (tijdelijk) verergert zijn: wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen of stress.

Besmettelijk?

Je kunt geen Psoriasis krijgen van andere mensen en of andere mensen kunnen het ook niet van jou krijgen. Doordat Psoriasis goed zichtbaar is en er niet altijd even charmant uitziet, hebben vele mensen hier afkeer tegen en denken ze dat het besmettelijk is, of zijn bang dat ze een virus of besmetting kunnen krijgen. Hiervoor hoef je je geen zorgen te maken. Psoriasis kun je op geen enkele manier overkrijgen of overdragen.

Verwijderen van Psoriasis

Helaas moeten we hierop het antwoord nee geven. Onze Skin Experts zouden graag Psoriasis geheel willen verwijderen, echter is dit niet mogelijk. Ook kunnen medicatie en diverse crèmes de Psoriasis niet verwijderen. Wel kunt u doormiddel van floaten, magnesium, zoutwater en de inzet van behandelingen binnen Cleyo Skin Experts de Psoriasis afremmen en verminderen.

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?