Eczeem
Er zijn diverse vormen, herkenningspunten en voelbare factoren. Zo is Eczeem een chronische huidaandoening, welke al als baby kan ontstaan, maar ook op een latere leeftijd. Dit betekent dat je het niet kunt genezen. Als de klachten niet vanzelf overgaan, kun je bepaalde vormen van Eczeem sterk verminderen.
Eczeem ontwikkelen
De hoornlaag is de beschermlaag van de huid. Normaal gesproken is dit laagje een beetje vettig, zodat het de huid goed kan beschermen tegen verkeerde stoffen. Als je Eczeem hebt, is de hoornlaag te droog en schilfert het daardoor een beetje, dit is met het blote oog goed te zien. Daarnaast kun je allergisch zijn voor stoffen, zoals metaalstof, hout, shampoo, verfkleurstoffen, textiel, rubber en sommige planten. Aanraking hiermee resulteert dan in hevigere huiduitslag.
Je baby kan geboren zijn met een allergische aanleg en daardoor Eczeem krijgen. Dit heet constitutioneel of atopisch Eczeem. Dauwworm is daar een voorbeeld van, je kind krijgt dan al heel jong Eczeem. De huid wordt rood en jeukt en op het gezicht en tussen de hoofdharen zitten vaak vochtige blaasjes. Als je dit voor de eerste keer ziet, kun je ervan schrikken, het is er dan ineens. Dit Eczeem gaat vaak weer weg als je kind ouder wordt, maar het kan ook weer terugkomen in de puberteit, dit komt door de versterkende hormonen die zich verder ontwikkelen. Die allergische aanleg kan dan ook in een andere vorm tot uitdrukking komen, denk dan bijvoorbeeld aan hooikoorts of een koortslip.
Symptomen
- Roodheid: de huid is zichtbaar roder als de rest van de huid.
- Jeuk: het is een kriebelend gevoel.
- Droge huid: de huid voelt droog en trekkerig aan.
- Schilferende huid: op de huid is lichte tot sterke schilfering, je ervaart kleine velletjes.
- Blaren: Een blaar is een holte in de huid, gevuld met vocht. Blaren komen veel voor en worden gezien als letsel aan de huid.
De functie van een blaar is om het onderliggende weefsel te beschermen. - Infectie: Is een ontsteking dit is de reactie van je lichaam. Bij een infectie zijn ziekteverwekkende micro-organismen uw lichaam binnengedrongen die zich vermenigvuldigen en een ontsteking veroorzaken.
- Pigmentverstoringen: dit zijn donkere plekjes op de huid, welke goed zichtbaar zijn.
- Lichenificatie: dit is een verdikking van de huid, deze ontstaat vaak door het krabben.
Wat kun je zelf doen tegen Eczeem?
Bezoek Cleyo Skin Experts, huidspecialisten kunnen je meer vertellen over diverse vormen van Eczeem. Zorg dat je zelf of jouw kind niet krabt aan Eczeem. De kans is dan groter dat er een infectie bij komt, hierdoor wordt het alleen maar erger, doordat de nagels vaak bacteriën en vuilresten hebben. Zorg dat de huid niet uitdroogt, smeer regelmatig met vocht inbrengende crème, denk bijvoorbeeld aan het Hydra Serum of de Hydra Dagcrème. Deze crèmes en serums bevatten geen allergene stoffen. Op allergene stoffen kan Eczeem namelijk heftig reageren. Ga regelmatig floaten, floaten is letterlijk ‘drijven’ in de cabines, hierin wordt de Dode Zee nagebootst wat een goede, gezonde en natuurlijke manier van het behandelen van Eczeem is. Zorg dat je Eczeem niet te lang nat wordt, denk aan goed droogdeppen wanneer je uit de douche komt, ga dan niet wrijven over het Eczeem, hierdoor kun je opwekken dat de Eczeem erger wordt. Magnesium kun je in vlokken kopen waardoor je een klein Magnesiumbadje kunt maken in bijvoorbeeld een voetenbadje, door hiervan 2x per week gebruik te maken, en ongeveer 20 minuten in het het Magnesiumbadje te zitten, zul je merken dat dit een positieve invloed heeft op de Eczeem.