Pigmentatie

Pigment is eigenlijk gewoon een kleurstof, welke we ook wel Melanine noemen. Dit zorgt ervoor dat je haren een bepaalde kleur hebben, de kleur van je iris van het oog en natuurlijk waar we het over gaan hebben de kleur van jouw huid.

Bescherming tegen UV-straling

De belangrijkste factor van pigment is dat het ons beschermt tegen de UV-straling welke in zonlicht zit. Hoe langer je in de zon zit, hoe meer je kleurt. En het belangrijkste hoe beter je beschermt bent tegen de zon. Onthoudt goed, dat teveel zon echt niet gezond is, je huid veroudert hierdoor veel sneller en de kans op huidkanker verhoog je hiermee. Zonlicht is niet de enigste factor waardoor pigment kan ontstaan, het kan ook een erfelijk iets zijn, wat vanuit de genen is doorgegeven.

Hormonen

Ook hormonen kunnen een groot aandeel hebben aan pigmentatie, denk bijvoorbeeld eens aan Melasma het bekende zwangerschapsmaker, de hormonen in combinatie met de zon kunnen hierdoor het zwangerschapsmaker oftewel Melasma veroorzaken. Als er in en rondom de hals pigmentatie voorkomt, kan dit vaak veroorzaakt worden door het spuiten van Eau de Parfum of Eau de Toilette in combinatie met de zon. Deze vlekken beginnen vaak heel licht en schemerig in en langs de hals. Eigenlijk als je dit alles naast elkaar legt komt hieruit de conclusie dat wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, ze teveel aan pigment aanmaken. Door deze verstoring in de aanmaak van pigment kunnen er donkere vlekjes op je huid ontstaan: pigmentvlekken of anders zeggende hyperpigmentatie.

Wat is het nadeel van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn of te licht of te donker voor de huidtype van de persoon. Hierdoor ontstaat een kleurverschil, waardoor ze zichtbaar worden. Veel mensen hebben pigmentvlekken die in het gezicht zitten, zo ervaart meer dan de helft van de mensen ze als lelijk. Het komt voor dat ze recht in het gezichtsveld zitten waardoor ze door anderen direct opvallen. Ongeveer 27% van de mensen met donkere pigmentvlekken in het gezicht worden vaak ouder ingeschat dan dat ze werkelijk zijn. Dit is niet wat je als persoon wilt. Hoe lichter je huidskleur hoe zichtbaarder donkere pigmentvlekken te zien zullen zijn. Zo is het hoe donkerder je bent, hoe meer lichte pigmentvlekken opvallen.
Zijn er meerdere vormen pigmentatie?
Pigmentvlekken kunnen verschillend van kleur zijn. Er bestaan donkerbruine pigmentvlekken en zwarte pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook vaak hyperpigmentatie genoemd. Andere benamingen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker.

Waar kunnen pigmentvlekken ontstaan?

Vaak komen pigmentvlekken en pigmentatie voor in het gelaat. Denk echter ook aan de rest van het lichaam, zo zie je vaak dat hyperpigmentatie op de benen, armen, en rug ontstaan. Het is dus niet zo dat pigmentvlekken alleen op het gelaat voorkomen.

Is pigmentatie te behandelen?

Doormiddel van de huidscan bij een van onze locaties van Cleyo Skin Experts, kun je een huidscan aanvragen, waardoor we diep in de huid kunnen kijken, zo wordt het voor jou en voor onze skin experts duidelijk zichtbaar waar de hyperpigmentatie zich bevindt en welke plaatsen je goed in de gaten moet houden. Al zouden onze skin experts je altijd adviseren een goede zonbescherming te dragen, of je nu wel of geen pigmentvlekken hebt. Als pigmentvlekken eenmaal op het gelaat of op het lichaam aanwezig zijn, zijn deze moeilijk te verwijderen, maar niets is onmogelijk. Doormiddel van onze persoonlijke behandelplannen kunnen we een traject voor jou op maat maken, waardoor we zo snel mogelijk resultaat kunnen garanderen. De enige manier om pigmentvlekken af te laten nemen of zelfs te verwijderen is doormiddel van behandelingen. Er zijn vele crèmes op de markt welke beweren dat ze pigmentatie kunnen verwijderen, echter zal een crème de pigmentatie enkel kunnen afzwakken waardoor een pigmentvlek lichter van kleur wordt. Doormiddel van innoverende behandelingen kom je een stuk verder tot zelfs het verwijderen hiervan.

Heeft u interesse in een behandeling? Maak een afspraak