Wat is Pigmentatie?

Wat is pigmentatie? 

Pigment is een kleurstof die door speciale cellen in de huid wordt aangemaakt. De Melanocyten worden deze genoemd. Een ander woord hiervoor is Melanine. Onder invloed van hormonen en UV straling worden de pigmentcellen aangezet om pigment aan te maken. Melanine zit in de onderste laag van de opperhuid. Zo kun je verkleuren als je lekker geniet van het zonnetje. Simpel gezegd, kun je zeggen dat het een bescherming als reactie is van jouw huid. Stel dat dit niet wordt beschermd, kun je hierdoor zonneschade oplopen, met alle gevolgen van dien. 

Wat is hypopigmentatie? 

Hypopigmentatie is de tegenhanger van hyperpigmentatie. Doordat hypopigmentatie ervoor zorgt dat er minder of zelfs geen pigment wordt aangemaakt kunnen er over het lichaam of in je gelaat lichte vlekken ontstaan. Vaak begint dit met hele kleine vlekjes en kunnen die uitbreiden tot grote vlekken.

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord Vitiligo. Vitiligo is dat er zelfs helemaal geen pigment meer is op bepaalde plekken op het lichaam of het gezicht. Vaak komt dit vanuit een erfelijke aanleg. Echt veel meer is er helaas nog niet te zeggen over Vitiligo, er lopen momenteel nog diverse onderzoeken, maar helaas is er nog geen duidelijke oorzaak. 

Oorzaken

Oorzaken welke Hypopigmentatie kunnen laten ontstaan. Denk hierbij aan een trauma of door verwondingen in de huid. Hierdoor kan het pigment tijdelijk verdwijnen. Behalve dat er diepe littekens  komen, blijf je ook altijd een kleurverschil zien. Dit kan van roodkleurig, wit of zelfs donker zijn. Denk ook eens aan infecties, hierdoor kan de huid beschadigd raken en zo kan er een verstoring in het pigment ontstaan. Ook erfelijkheid of een auto-immuun ziekte kunnen een oorzaak zijn.

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is het tegenovergestelde van hypopigmentatie, er wordt dan ook maar één pigment aangemaakt dan normaal. Het is dan ook niet iets dat uitzonderlijk is. Dat komt vaak voor, denk maar eens aan moedervlekken of sproetjes. Dit zijn al kleine vormen van hyperpigmentatie en zijn vaak nog onschuldig. 

En als we het over hyperpigmentatie hebben, de welbekende ouderdomsvlekjes, welke ontstaan door de jaren heen. Tja helaas heeft meer dan 85% van de mensen boven het 60ste levensjaar hiermee te maken. Deze vlekken komen naarmate we ouder worden en zijn gekoppeld aan zonneschade. De huid is door de jaren heen dusdanig blootgesteld aan de zon oftewel UV straling waardoor de aging plekjes ontstaan, beter bekend als de ouderdomsvlekjes. De huid heeft zichzelf zo proberen te beschermen tegen de UV straling, waardoor het pigment in de huid verstoord is.

Zo is het dan ook nog steeds en altijd belangrijk je niet bloot te stellen aan vrije radicalen en UV straling. Gebruik dan ook de juiste protector. De protector Spf 50 van Cleyo Beauty Products is dan ook het juiste product hiervoor. Zo voel je geen vettige laag, heeft deze een versneld huidherstellend vermogen en beschermt hij tegen de UV stralen van zonlicht. Heb jij meer vragen over pigment, dan helpen we je bij Cleyo Skin Experts graag om je meer uitleg te geven en om eventuele oplossingen te bekijken. Vraag geheel vrijblijvend een intake aan, dan zorgen wij dat de koffie voor je klaar staat.

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?