Wat is Vitiligo?

Vitiligo is een veel voorkomende chronische huidaandoening. Vitiligo is een auto-immuunziekte aan de pigmentcellen. De huid verliest het pigment, doordat de pigmentcellen geen melanine meer kunnen aanmaken. Er ontstaan witte vlekken op de huid of witte plukjes in het haar. Vitiligo kan allerlei vormen aannemen. Soms is er een donkere rand om de vlek zichtbaar, maar dit hoeft niet altijd.

Vitiligo komt ongeveer bij 1 op de 100 mensen voor. Vaak merken personen de eerste plekjes niet op, pas als het goed duidelijk zichtbaar wordt. Wordt de link vaak naar vitiligo gelegd.

Vitiligo komt voor op het hele lichaam, maar meestal:

# in het gezicht (rondom mond, neus, ogen)

# op handen en voeten

# in de oksels

# rondom de geslachtsdelen

# bij de ellebogen en de knieën

Er zijn twee bekende vormvan Vitiligo:

Vitiligo vulgaris of non segmentalis: symmetrische vlekken aan beide zijden van het lichaam.

Vitiligo segmentalis: asymmetrische vlekken, aan / op slechts maar één kant van het lichaam. Deze vorm komt het minste voor.

Hoe is het verloop

Hoe de vitiligo zal verlopen in de toekomst  is voor iedereen anders, en daardoor is deze huidaandoening vitiligo niet te voorspellen. Bij de meeste personen wordt vitiligo vaak erger, afgewisseld met periodes waarin de vlekken regelmatig stabiel zijn.

De kleur van de huid wordt bepaald door onze genen, denk hierbij aan eerste en tweede graad in je familie, maar onder invloed van zonlicht maken deze pigmentcellen extra pigment aan en worden ze bruiner. Wanneer personen vitiligo hebben wordt de werking van hun pigmentcellen en hun afweersysteem verstoord.

Wat kunnen mensen zelf aan vitiligo doen

Wanneer mensen vitiligo hebben  is de huid extreem gevoelig voor zonlicht. De vitiligo plekken kunnen gemakkelijk snel verbranden in de felle zon. Daarom is het enorm belangrijk dat iedereen met vitiligo maar ook zeker zonder deze huidaandoening om de huid te bedekken wanneer u in de zon gaat. Zo kan ik iedereen ook zonnebrandcrème met een spf50 aanraden om deze te gebruiken, maar dan is het belangrijk te realiseren dat dit maar een korte tijd bescherming biedt, en je deze elk uur opnieuw aanbrengt.

Denkt u vitiligo te hebben, en wilt u hiervoor een check laten doen, dat kan bij een van onze leader skin experts en uiterst kundige schoonheidsspecialistes binnen Cleyo. Vraag hiervoor direct een intake gesprek aan.

door: Leentje Henraat

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?