Histamine en Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosaea is een huidziekte die voorkomt bij een 10% van de bevolking en begint met een blos op de wangen, meestal komt deze voor rond het dertigste levensjaar en nog eens rond het zestigste levensjaar. Ik schrijf meestal omdat dit ook bij jeugd kan voorkomen.

Bij het merendeel komt dit voor bij mensen met een lichte huidkleur, dus vooral in Europa.

Het komt meer voor bij vrouwen als bij mannen, helaas kampen mannen dan weer met een meer ernstigere vorm van Rosacea.

 1. Blozen: het blozen op zichzelf is geen probleem, maar als het uren blijft aanhouden is het wel een probleem. Vooral op de wangen maar meestal ook op andere plaatsen op het gelaat, later worden dan ook de bloedvaatjes zichtbaar. Normaal verdwijnen ook deze weer heel snel, maar in deze problematiek blijven de bloedvaatjes urenlang zichtbaar. Het kan zelfs een overgevoeligheid voor koude wind en water opwekken.
 2. Rode Bultjes: Naast de langdurige roodheid komen er in deze fase ook kleine puistjes en rode buitjes bij met name op de wangen, maar dit kan ook in de rest van het gezicht voorkomen.
 3. Ruwe en dikke huid: De huid wordt nu veel dikker en ruwer. Er ontstaan plekken die groter zijn dan de vorige fase. Het dikker worden van de huid kan zo erg worden, dat het gezicht ervan begint te vervormen. Ondanks het feit dat Rosacea een chronische huidaandoening is, blijft het overgrote deel van de patiënten hangen in de eerst of de tweede fase. Tenminste als er actie wordt ondernomen in de vorm van huidverbeteringen/of aanpassing in het voedingspatroon. Na de juiste behandeling zullen de symptomen fors afnemen of zelfs verdwijnen. Maar als je na de behandelingen en aangepaste verzorgingsproducten weer stopt zal de Rosacea onherroepelijk terugkomen.

Wat is Histamine?

Histamine is een biogene amine, deze stof komt van nature voor in zowel dierlijke als in plantaardige producten maar wordt ook door het eigen lichaam aangemaakt. Alle biogene amine zijn stoffen die door de cellen van het lichaam of eigenlijk door levende organismen aangemaakt worden. Deze stoffen hebben een grote invloed op verschillende functies van het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en het hartritme.

Histamine is wel de meest bekende Biogene Amine die we kennen. Op het moment dat er te veel Histamine in ons lichaam zit, heeft dit een directe invloed op een aantal belangrijke lichaamsfuncties. De bloedvaten zetten bijvoorbeeld uit en het weefsel wordt dikker. Het lichaam begint op te zetten, tenminste de huid, de slijmvliezen en ook de gewrichten.

Dit kan resulteren in één of meerdere van de volgende klachten:

1. Benauwdheid, verkoudheid en slijmvorming

2. Huidklachten, met name galbulten en eczeem

3. Duizeligheid

4. Hoofdpijn

5. Buikklachten een verstoorde of slechte stoelgang

6. Overgewicht

7. Versnelde hartslag, hartkloppingen of hartproblemen in het algemeen.

Het is beslist niet zo dat er direct problemen ontstaan op het moment dat er histamine in je systeem zit. Histamine is altijd aanwezig in je lichaam en het niveau kan stijgen tot een bepaalde waarde, een drempelwaarde voordat er klachten ontstaan. Deze waarde is voor iedereen weer anders. Dit is onder ander afhankelijk van de bouw van je lichaam en je algemene gezondheid. Deze persoonlijke grenswaarde, de tolerantie waarde, kan overigens in stressvolle periodes fors dalen. Alweer een reden om stress zo veel mogelijk te vermijden.

Als je persoonlijke grenswaarde heel laag ligt dan spreken we van een histamine-intolerantie. Met andere woorden: een relatief kleine hoeveelheid histamine kan direct al voor problemen zorgen. De enzymen in de darmen zijn in zo’n geval niet in staat om snel genoeg de aangevoerde histamine weer af te breken, waardoor het teveel aan histamine in de bloedbaan terecht komt.

Een teveel aan histamine in je lichaam kan twee oorzaken hebben:

Histamine-intolerantie of overgevoeligheid:

Door de eerder genoemde histamine-intolerantie is de grenswaarde supersnel bereikt waardoor het overtollige histamine in de bloedbaan terecht komt.

Histamine- vrijmakers:

Een andere oorzaak kan zijn dat er op een bepaald moment heel erg veel histamine vrijgemaakt wordt onder invloed van andere voeding. 

Deze voeding noemen we dan histamine vrijmakers, bob tomaten, schaaldieren, papaja, koemelk, vis eieren, chocolade, ananas, bananen en alcohol.

Deze producten hoeven dus van zichzelf helemaal geen histamine te bevatten, maar zijn wel dragers voor het lichaam om extra histamine vrij te maken. Het eten van bob bananen zorgt dus voor een stijging van het histamine-niveau in je lichaam, waardoor het teveel aan histamine weer in je bloedbaan terecht komt.

Het verband tussen Rosacea en Histamine

Een teveel aan histamine in je lichaam zorgt er dus voor dat het teveel aan histamine in je bloedbaan komt, het gevolg hiervan is dat de bloedvaten uit gaan zetten waardoor deze zichtbaar worden aan het huidoppervlak. De kleine haarvaatjes gaan ook uitzetten en worden als het ware verlamd, daardoor zal de blos niet verdwijnen maar urenlang aanhouden.

Het zou natuurlijk magisch zijn te stellen dat je met een histamine dieet je huidprobleem kan oplossen als sneeuw voor de zon.

Er zijn echter nog meer factoren die bepalen of de Rosacea weer de kop op zal steken, ook het feit dat veel mensen geholpen zijn met een histamine vrij dieet. Je eigen lichaam maakt ook histamine aan, maar door de inname van histamine te gaan beperken blijf je vaak ruimer onder je persoonlijke grenswaarde, waardoor de huidproblemen vaak minder worden.

Ook enkele gezondheidsproblemen werken de aanmaak van histamine in de hand:

Astma, hooikoorts, ontstekingen in de spijsvertering, gebruik van alcohol, bepaalde medicatie, erfelijk bepaald.

Hoe kan histamine beter worden afgebroken?

Om histamine beter af te breken hebben we Vitamine B6 nodig, ik geef je nog eens een top 11 mee van voedingsmiddelen die veel vitamine B6 bevatten. Indien je echt een tekort zou hebben aan vitamine B6 is het aan te raden dit supplement extra te nemen, echter is een teveel hiervan niet goed.

 1. Zonnebloempitten
 2. Pistachenoten
 3. Lever: ga vooral voor bio!
 4. Zilvervliesrijst
 5. Kalkoen
 6. Forel
 7. Zalm
 8. Haring
 9. Hazelnoot
 10. Walnoten
 11. Kip

Kruiden zoals gember, kaneel, paprika poeder, pili-pili , zwarte peper zijn beter te mijden

onthou vooral dat deze dragers voor aanmaak van Histamine, infecties, verstoringen in lever en darmen, medicijngebruik, alcohol, stress en ziekte zijn. Meer weten neem contact op met 1 van onze locaties bij jou in de buurt.

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?