Gezonde voeding is..

Je kent het wel, je wilt beginnen gezonder te leven. Beslist om te gaan bewegen, te stoppen met slechte gewoontes en ga zo maar door. Het eerste wat we dan vaak gaan doen is op zoek naar een dieet, toch? Al speurend op het internet vind je gigantisch veel informatie over voeding, voedingsschema’s, gezonde sapjes en ga zo maar door. Door al die informatie wordt het een grote jungle van informatie, waardoor je uiteindelijk nog niet weet hoe en of wat je nou moet aanhouden en wat absoluut niet. Allereerst denk ik dat het goed is om te weten wat belangrijke voedingstoffen zijn en wat ze doen in je lichaam.

Vanuit die informatie is het makkelijker om keuzes met betrekking tot voeding te maken. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die bepalend zijn hoe en of wat je op welk moment van de dag eet. Dit is namelijk extreem belangrijk om te weten, zodat je doel ook werkelijkheid kan worden door het aanpassen van simpelweg je voedingspatroon.

In deze blog vertel ik je iets meer over de belangrijkste voedingstoffen en hun werking. Echter is het natuurlijk zo dat voeding een zeer complexe aangelegenheid is en er veel meer bij komt kijken als je van te voren denkt. Denk hierbij aan inname en opname tijden, wanneer je welke voedingstof nodig hebt, hoe je dagelijkse bezigheden eruit zien en ga zo maar door. In deze blog ga ik iets verder in op eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast zijn er nog een tal andere voedingsstoffen welke je hieronder kan zien. Hierover vertel ik je volgende keer meer.

De acht belangrijkste voedingsstoffen zijn:

  • Vitamines
  • Mineralen
  • Zout
  • Vetten
  • Vezels
  • Eiwitten
  • koolhydraten
  • Vocht

De meeste voedingstoffen zorgen voor de opbouw van cellen, botten en weefsels. Daarnaast zijn er voedingsstoffen die je bloeddruk verzorgen, je vochtbalans op orde houden of in je energie behoefte voldoen. Zonder voedingsstoffen is het zo goed als onmogelijk om een gezond en vitaal lichaam te onderhouden of te krijgen. Sterker nog zonder voedingsstoffen zouden wij niet eens overleven. Hieronder leg ik kort uit wat welke van bovenstaande stoffen doet.

Eiwitten:

Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Eiwitten worden ook van proteïne genoemd. Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwitten. Het komt zowel voor in plantaardige als dierlijke producten. Eiwitten worden ook wel de bouwstenen van je lichaam genoemd.

Plantaardige bronnen zijn:

– Brood
– Granen
– Peulvruchten (bonen en linzen)
– Noten
– Paddenstoelen en producten die hier van zijn gemaakt

Dierlijke bronnen zijn

– Vlees
– Vis
– Melk producten- Kaas
– Eieren

Vetten

Vetten zijn een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Het belangrijkste onderscheid wat je moet leren maken is het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Hieronder een korte omschrijving.

Verzadigd vet

Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten. Denk hierbij aan vet vlees, volle melkproducten, roomboter en vol vette kaas (48+). In sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL- cholesterol in het bloed. Dit is echter niet goed voor je bloedvaten op deze manier verhoog je het risico op hart en vaatziekte. Het vervangen van verzadigde vetten naar onverzadigde vetten verkleind het risico op hart en vaatziekte.

Onverzadigde vetten

Onverzadigd vet komt voor in plantaardig oliën. Vet dat zacht en of vloeibaar is bevat veel onverzadigd vet. Denk hierbij aan vloeibare bak- en of braadolie, vis en noten. Onverzadigde vetzuren onderscheiden zich in enkelvoudige en meervoudigevetzuren. Als we naar de meervoudige vetzuren kijken kan je deze onderscheiden in Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Door verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten verlaag je de kans op een hoog LDL- cholesterol, en tevens de kans op hart en vaatziekte.

Koolhydraten

Koolhydraten kan je indelen in 2 verschillende soorten.

1.Enkelvoudig en/of meervoudig

2.Verteerbaar en onverteerbaar

Koolhydraten geven het lichaam energie, je kan het zien als brandstof voor je lichaam. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten belangrijk. De hersenen kunnen zelf niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten doen meer dan alleen energie leveren. Denk hierbij aan suiker en fructose (vruchtensuiker). Deze geven een zoete smaak aan onze voeding.

De belangrijkste voedingsbronnen van koolhydraten zijn, glucose en fructose. Denk hierbij aan fruit, fruitsap en bepaalde groenten soorten zoals kool en pompoen. Daarnaast heb je ook nog de zetmeel producten zoals graanproducten, brood, rijst en pasta. De dierlijke variant van zetmeel is glycogeen dit zit in (orgaan) vlees.

Wil jij meer over voeding of starten met een gezonde leefgewoonte, maak een vrijblijvende afspraak met onze vitaliteitsmanager. Die in 2019 de Gold Award op hoogste waardering in ontvangst heeft mogen nemen.

Ben jij benieuwd naar een exclusieve Total Bodycheck, vul dan hier het contactformulier in.

door Rowin van Wanrooij

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?