Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”.

Oorzaak van Rosacea

Deze is helaas niet bekend. Zo zijn wel een aantal factoren welke kunnen bijdragen aan het verergeren van de Rosacea klachten bekend.

  • Het Klimaat. In de winter is Rosacea vaak het ergst en treedt een verbetering op in de zomer. Er zijn ook gevallen bekend waarbij Rosacea juist erger werd in de zomer. Dit komt doordat iedere huid uniek is, en niemand exact dezelfde huid heeft.
  • Door alcohol: door de inname van alcohol verwijden de oppervlakkige bloedvaten zich in de huid. Zo kan pittig en heet eten hetzelfde effect hebben.
  • Medicatie en geneesmiddelen: dit zijn vaak vaatverwijdende middelen en Corticosteroïd (dit is een hormon) bevattende preparaten kunnen Rosacea verergeren. Een voorbeeld hiervan is Prednison.
  • Door overgevoeligheid: irritatie door stoffen die bijvoorbeeld aanwezig zijn in shampoo en zeep hebben een heftig effect bij mensen die last hebben van Rosacea. Hierdoor lijkt het alsof de stoffen de Rosacea verergeren.
  • Bij huidveroudering: na 25 jaar wordt de huid automatisch gevoeliger. Helaas is hier geen middel voor om dit te stoppen, wat vele wel graag zouden willen.

Vormen van Rosacea

Er zijn meerdere vormen van Rosacea, welke ook samen kunnen gaan.

  • Vasculaire Rosacea, dit kun je herkennen door blozen of aanhoudende roodhuid. Zichtbare bloedvaten in het gezicht komen ook voor.
  • Papulopustuleuze Rosacea, dit kun je herkennen door aanhoudende roodheid met lichte en doorzichtige bultjes en puistjes.
  • Rhinoplyma / Phymateuze Rosacea, dit kun je herkennen door met name een huidverdikking van de neus.
  • Rosacea van de ogen, dat zich kenmerkt door droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden. Welke zich soms wat vochtig rondom de oogleden wordt.

Rosacea herkennen? We hebben de 4 punten even voor u op een rijtje gezet:

1. Roodheid
2. Uitgezette bloedvaatjes (Couperose)
3. Bultjes (papels)
4. Puistjes (pustels)

1
2

Kunt u zelf rekening houden met Rosacea?

Jazeker, het is zelfs verstandig om hier rekening mee te gaan houden, de Skin Experts binnen Cleyo adviseren je je leefpatroon te veranderen met bijvoorbeeld het geen/minder drinken van alcohol, het geen/minder eten van pittig eten, hitte en koude hebben allemaal een negatief effect op de huid. Om Rosacea te verminderen kun je dit daarom het beste vermijden. Zo zijn er ook nog voedingsmiddelen welke je beter kunt mijden, denk bijvoorbeeld aan Histamine rijke producten. Binnen Cleyo Skin Experts kun je hiervoor de voedingslijst aanvragen welke geheel kosteloos voor je ter beschikking wordt gesteld. Binnen Cleyo Skin Experts hebben we een Voedingsdeskundige, die dit verder met je kan gaan uitwerken wat wel en wat niet voor jou geldt.

Rosacea behandelen

Het antwoord op deze vraag is ja, Rosacea is zeker goed te behandelen, wel is het belangrijk voor onze Skin Experts dat ze met je een vrijblijvend intake gesprek plannen, zodat we doormiddel van een gezichtsscan en jouw leefpatroon, medicatie, gezondheid, het stadium van de huid, exact kunnen bekijken over hoe het persoonlijk behandelplan wordt opgesteld, zodat wij exact weten wat er in en rondom de huid gaande is. Rosacea is de expertise vanuit Cleyo, waardoor we geheel alles voor je op maat gaan behandelen. Echter alleen dan kunnen we de huidverbeteringsgarantie geven en het goed behandelen.

Onze Skin Experts staan voor je klaar!

Weten welke vorm van Rosacea jij hebt? Of wil je weten wat de behandel mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met één van onze Cleyo Skin Expert salons. 

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?