Couperose

Couperose is een huidaandoening welke ongevaarlijk is, maar die veel voorkomt, ongeveer 37% van de bevolking heeft Couperose. Het merendeel hiervan vindt dit storend en hinderlijk en camoufleren het graag, of zouden hier zeker iets aan willen doen.

Wat is Couperose?

Het is niets meer en niets minder dan kleine bloedvaatjes die zijn uitgezet. Dit uitzetten gebeurt vaak onder invloed van temperatuursveranderingen, alcohol, inspanningen of stress. Bij veel mensen die Couperose hebben, zetten de haarvaatjes ook uit als ze warme dranken drinken of warm eten. Denk maar eens aan sterk gekruid eten, hiermee voelen mensen met Couperose direct de bloedvaatjes gloeien. Zo heeft ook alcohol een groot effect hierop. Bij veel mensen gaan de uitgezette haarvaatjes op een gegeven moment niet meer weg en blijven ze uitgezet en zichtbaar in het gelaat. Dat zie je ook: iemand heeft kleine, een soort van gesprongen adertjes in het gezicht en vaak ook roodheid rondom de bloedvaatjes.

Symptomen

Bij de een veroorzaakt de aandoening overigens wel pijn, terwijl de ander hier weinig tot geen pijn aan ervaart. Iemand met Couperose ziet er vaak uit alsof hij de hele tijd bloost en heeft dus continue rode wangen met rode of blauwe duidelijk zichtbare bloedvaatjes. Deze zijn dan al in een ver stadium als je ze met het blote oog kunt zien. Bij Cleyo Skin Experts kunt u doormiddel van de huidscan de nog niet zichtbare bloedvaatjes, zichtbaar in beeld brengen. Die bloedvaatjes doen helemaal geen dienst meer, helaas dienen ze dus niet meer waarvoor ze zouden moeten werken, namelijk zuurstof vervoeren. Alle uitstekende delen van het gezicht kunnen worden aangedaan door Couperose. Dus naast wangen, ook neus, voorhoofd en een deel van de kin.

1
2

Hoe ontstaat Couperose?

Iedere huid bestaat uit diverse lagen, denk aan de Epidermis ofwel de opperhuid, hieronder ligt de Dermis ook wel de lederhuid genoemd. En zo worden de Dermis en de Epidermis samen de Cutis genoemd. De opperhuid van het gezicht bevat heel veel zeer kleine bloedvaatjes. Die zijn normaal gesproken gewoon gesloten en niet zichtbaar met het blote oog. Bij verandering van de temperatuur, inspanning of stress kunnen deze vaatjes uitzetten. Bij Couperose gebeurt dat op een zichtbare manier. Daardoor krijgt iemand een rood hoofd of wordt een deel van het hoofd rood.

Bij iedereen is de Couperose overigens verschillend. Iedere persoon is natuurlijk anders, waardoor ook iedere huid anders en uniek is. Dit is ook de reden waarom Cleyo Skin Experts persoonlijke behandelplannen aanbiedt, waardoor we exact het behandelplan voor jou op maat kunnen maken. De rood/blauwe kleur ontstaat door hemoglobine ophopingen in de kleine bloedvaatjes. Dit is een ijzerrijk eiwit in de rode bloedcellen. Als je ouder wordt, vermindert het Collageen in de huid ook en wordt de huid dunner, hierdoor ontwikkelt zich een huid waar we bijna doorheen kunnen kijken, waardoor het soms lijkt dat deze doorzichtig is. Zo is natuurlijk ook de Couperose steeds meer en meer zichtbaar.

Temperatuurverschillen

Doordat je van buiten naar binnen gaat, stel het is buiten enorm koud en binnen staat de verwarming aan, gegarandeerd dat iemand met Couperose hier zichtbaar en voelbaar last van heeft. Zo kun je denken aan dat het alleen warm wordt, tot jeuk en branderigheid met een trekkend en scheurend gevoel van de huid. Doordat dit vaak extreem rood gaat opgloeien voelen mensen met Couperose zich vaak onzeker. Het is namelijk wettelijk bewezen uit diverse onderzoeken dat voorbijgangers, direct naar het gezicht van een persoon kijken waar veel roodheid aanwezig is.

Zonder titel (20 x 10.5 cm) (7)

Wat kun je zelf tegen Couperose doen?

Ruimtes of buiten waarbij je grote temperatuurverschillen hebt vermijden. Van de kou in de hitte en van de hitte in de kou bevordert het uitzetten van de kleine bloedvaatjes. Let ook op bij bijvoorbeeld een sauna of een warme douche, dit vergroot de kans op Couperose.

Alcohol, sterk gekruid of pittig eten.
Een huid met Couperose vergt een andere verzorging dan die van een huid zonder Couperose. Het gebruik van vooral zachte huidverbeterende producten helpt, Cleyo Beauty Products heeft hiervoor de Redness and Calming lijn ontwikkeld. Het gebruik van normale zeep is uit den boze. Zorg ook voor een goede dag en nachtcreme welke Cleyo ook heeft in de Redness and Calming lijn. Bij intensief sporten kan het erger worden. De zonnebank is uit den boze bij deze huidaandoening.

Is Couperose met make up weg te werken?
Velen gebruiken een camouflage en of een foundation om zo de Couperose te verbloemen of letterlijk gezegd weg te schminken. Maar helaas het is zelfs met veel make-up vaak lastig weg te werken. En naast dat veel mensen het lelijk vinden, kan het ook nog eens extra gevoelig hierdoor worden.

Kun je Couperose ook laten verwijderen?
Couperose kan verwijderd worden. Dit kan met elektrische stroomstootjes. We noemen dit ook wel Coagulatie of Coaguleren, zo worden de haarvaatjes als het ware dichtgebrand. Bij deze behandeling kun je letterlijk verbrande huid ruiken. Deze behandeling is niet schadelijk voor de huid, en na de behandeling heb je een lichte downtime, wat betekent dat je hierna subtiel kunt zien dat je een behandeling hebt ondergaan. Doordat als het ware het bloed wordt gestold door deze behandeling, gaan de adertjes dicht. De behandeling werkt goed, maar het kan eventueel wel terugkomen, ook op andere plekken. Bij een uitgebreide Couperose wordt de totale behandeling verdeeld over een aantal keren. Tussen iedere behandeling moet wel zo ́n 8 tot 10 dagen tijd zitten. De behandeling van Coagulatie is niet pijnlijk te noemen, maar u voelt zeker wel dat de Skin Experts met uw huid bezig zijn.

Is Couperose erfelijk?
Vaak komt het voor dat Couperose erfelijk bepaald is, komt het in je nabije familie veel voor, dan is de kans groot dat jij ook last krijgt van Couperose vorming. Wanneer je op jonge leeftijd al last krijgt van Couperose, en de vaatjes op jonge leeftijd al onstabiel zijn en verzwakt, dan wordt dat naarmate je ouder wordt alleen maar erger. Dit kan niet vanzelf afnemen. Er zijn factoren die de Couperose erger maken door veel in weer en wind buiten te zijn en veel zonlicht. Daarnaast kan roken, zwangerschap en sommige medicijnen de Couperose verergeren. Het kan echter ook een gevolg zijn van Rosacea, dit is een ontstekingsreactie van de huid. Toch ontstaat Couperose ook vaak zomaar en zonder dat er een ontsteking aan vooraf gaat.

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?