Acne en jeugdpuistjes

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen en brengt veel ongemakken en onzekerheden met zich mee. 

Wat is Acne?

Het is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht (met name je voorhoofd en je kin). Acne kan voorkomen worden bij iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur en zelfs huidtype.

Is Acne te behandelen?

Acne is zeker goed te behandelen, zorg er wel voor dat jouw Huid Expert je dagelijkse leefpatroon van voeding, medicatie, vitaliteit en verzorging weet. Zo kan de Huid Expert binnen Cleyo een uniek en geheel eigen behandelplan voor je opstellen. Dit kan doormiddel van verschillende op maat gemaakte behandelingen.

2
1

Factoren voor Acne

Hoewel tieners vaak jeugdpuistjes krijgen door de pubertijd die zorgt voor een vergrote talgproductie, kunnen volwassenen onzuiverheden krijgen door tal van verschillende oorzaken die variëren van intrinsieke factoren (stress, genetische aanleg, hormonen, hormoonverstoringen, immuunsysteem, microbioom) tot extrinsieke factoren (levensstijl, cosmetica gebruik, omgevingsfactoren). Er bestaan een hoop verschillende meningen over Acne en hoe deze kunnen ontstaan. Zo zou het verband hebben met het eten van varkensvlees, chocola en veel vet. Er zijn hiervoor vele onderzoeken gedaan, echter is dit nooit bewezen. Acne heeft ook niets te maken met een slechte hygiëne of een vitamine tekort.

Ontstaan van Acne

De verhouding tussen deze hormonen en de gevoeligheid van je talgkliertjes veroorzaken Acne. Door de mannelijke hormonen worden de talgklieren groter. Door een grotere hoeveelheid talg raken ze verstopt en ontstaat er een mee-eter. In elke talgklier bevinden zich bacteriën. Deze zetten talg om in vetzuren. Wanneer een talgklier verstopt raakt wordt deze groter en kan uiteindelijk scheuren. De geïrriteerde stoffen komen in de omliggende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels.

1
2

Verschillen vormen van Acne

Acne Conglobata
Wanneer gesloten mee-eters ontstoken raken, spreek je van puisten of Acne Vulgaris. Dit is de meest voorkomende vorm van Acne. Wanneer je ook last krijgt van rode pijnlijke, ontstoken bulten (infiltraten) spreek je van Acne Conglobata. Infiltraten ontstaan meestal op de rug, maar kunnen ook veel onderhuids voorkomen.

Acne Ectopica
Acne welke bestaat uit puisten en pustels in de oksels en de liezen deze vorm heet Acne Ectopica.

Acne Fulminans
Dit is een zeer heftige en zeldzame vorm van Acne die plotseling begint. Hierbij kun je last hebben van plots een gewichtsverlies en spierpijn. Toch komt dit onbewust nog bij veel personen voor.

Acné Excoriee
Deze vorm van Acne staat ook wel bekend als Krab-Acne en ontstaat wanneer je veel aan puistjes en mee-eters krabt.

Acne Rosacea
Je hebt rode vlekken in het gelaat, vaak gaat dit samen met ontstekingen in het gelaat op de wangen, neus, voorhoofd en kin.

Acné Mechanica
Deze vorm kan ontstaan door het gebruik van cosmetica of door warmte, stress of wrijving van de huid.

Baby Acne
Bij pasgeboren baby’s komt helaas ook Acne voor, ze krijgen kleine bultjes en puistjes, dit noemen we Baby-Acne. Je zult je vast zorgen maken, maar meestal is dit heel onschuldig.

Acne behandelen

Een Acne huid is erg gevoelig en kan snel reageren op verkeerde verzorgingsproducten die te agressief zijn voor de huid. De Intense producten van Cleyo Beauty Products zijn speciaal ontwikkeld om doeltreffendheid te combineren met een hoge tolerantie. Deze zijn geheel biologisch en werken direct op de ontstekingen. Deze Intense producten van Cleyo Beauty Products focussen zich op alle kenmerken van de huid met een neiging tot Acne, zoals puistjes, mee-eters, verwijde poriën, roodheid, een glimmende huid en een onregelmatige teint. Reiniging van de huid is voor iedereen belangrijk maar zeker voor de Acne huid.

Chat openen
Heb je een vraag?
Hallo, kunnen wij je helpen ;-)?