Hoe ziet een wrat eruit?

Een wrat ziet eruit als een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een soort bloemkoolvormig (klein) knobbeltje.

Kinderen en wratten

Eén op de tien kinderen tussen de vijf en zestien jaar heeft last van gewone of voetwratten. Deze komen het meest voor bij jongeren tussen de twaalf en zestien jaar. Vaak kun je ze oplopen in zwembaden en douches. Evenveel jongens als meisjes hebben last van wratten, daar is geen verschil in percentage uitgekomen. Waterwratjes komen vooral bij jongere kinderen voor, doordat ze naar zwemles gaan, of heerlijk in de zomer diverse zwembaden en natuurgebieden bezoeken.

Welke soorten wratten zijn er?

– Gewone wratten. Gewone wratten zijn kleine ronde gezwelletjes op de huid. De grootte varieert van meer dan een millimeter tot minder dan een centimeter.
Over het algemeen zijn wratten eerder hinderlijk dan schadelijk voor de gezondheid. Toch
worden ze door de bevolking vaak als vervelend ervaren, met name wanneer ze op het gezicht
of de handen verschijnen. Wratten kunnen bovendien soms gaan bloeden nadat ze met een
voorwerp in aanraking zijn geweest. Zodra een wrat vaak open gaat wordt dit als pijnlijk
ervaren. Wratten voelen hard en ruw aan en hebben een hobbelig oppervlak. Ze hebben
dezelfde kleur als de huid. Vaak komen meerdere wratten in groepjes bij elkaar voor, vooral op
de handen, de knieën en in het gezicht.
– Ouderdomswratten. Ouderdomswratten zijn kleine, vettige plekjes die iets op de huid liggen. De wratten zijn eerst geel en verkleuren later bruin tot zwart. Ze komen vooral voor bij mensen ouder dan vijftig jaar en worden vaak gezien op het gezicht, de borst, de buik en de rug. Je kunt het ontstaan van deze wratten niet voorkomen.

– Voetwratten. Wratten op de voet zijn plat en komen vooral voor op de voetzool. Deze zijn ook huidkleurig en hebben dezelfde grootte als normale wratten. Soms groeien ze in de diepere
huidlagen en geven ze pijnklachten bij het lopen.
Voetwratten komen vaker in hun eentje voor dan in groepjes. Een voetwrat kan makkelijk verward worden met een eksteroog of likdoorn. Een likdoorn is vaak pijnlijk en bevindt zich
meestal onder de voetzool, op de tenen of tussen de vierde en vijfde teen. Een likdoorn bestaat uit eelt en ontstaat op plaatsen met druk. Goed geventileerde schoenen en katoenen sokken
zijn belangrijk om zweetvoeten te voorkomen. Wratten ontstaan gemakkelijker in een vochtige omgeving.
– Platte wratten. Platte wratten zijn glad en vlak. Vaak zijn deze huidkleurig of lichtbruin van kleur. Ze zijn enkele millimeters groot. Meestal bevinden ze zich op het gezicht, de armen of de benen.
– Steelwratjes. Steelwratjes zijn uitstulpsels op een klein steeltje. Ze zijn huidkleurig en enkele millimeters groot. Steelwratjes worden vooral gezien in het gezicht en in de hals.
– Waterwratjes. Waterwratjes zijn kleine ronde gezwelletjes van enkele millimeters groot die vooral bij kinderen voorkomen. In het midden van het waterwratje zit een putje. Meestal zijn deze wratjes wit of doorschijnend van kleur. Waterwratjes zijn dus anders dan voetwratten, vele zien dit als dezelfde soort. Als op een waterwratje gedrukt wordt, komt er witte substantie naar buiten, ze komen overal op het lichaam voor, vooral op de romp, de armen en de benen, en juist niet zo vaak op de handen en voeten.
– Genitale wratten. Genitale wratten bevinden zich op de huid en slijmvliezen in het gebied van de anus en het geslachtsorgaan. Ze zijn rozerood tot bruin gekleurd en hebben een bloemkoolachtig uiterlijk. De wratten zijn 1 tot 5 mm groot.

Rekening houden

Zorg dat de wratten niet verspreid worden je hebt zelf de verspreiding van wratten in de hand. Dit kun je doen door hiermee rekening te houden.

• niet aan de wratten te krabben.
• na het aanraken van de huid met wratten, uw handen en eventueel die van uw kind goed te wassen.
• over de wrat een pleister te plakken.
• slippers of gymschoenen te dragen in openbare ruimtes.
• niet nagels te bijten of duimzuigen.
• Slippers gebruiken in openbare douches en zwembaden.

Hoe kunt u wratten weg laten halen?
Je huisarts kan de wratten bevriezen, wegsnijden of via andere manieren laten verdwijnen. Ook kun je bij huidspecialisten en skin experts terecht om je wratten te laten bekijken, waarmee ze een analyse kunnen maken, welke vorm het is, en of ze deze kunnen behandelen. Wratten laten behandelen is niet altijd geheel pijnloos.

Heeft u interesse in een behandeling? Maak een afspraak