Vitaliteit is meer dan alleen je gezondheid

Vitaliteit is een steeds vaker terugkomend woord. Maar wat is het nou eigenlijk dat vitaliteit?

Vitaliteit kan op veel verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Zo kun je vitaliteit zien op het vlak van je gezondheid en je business.
Vitaliteit is levenskracht, een overvloed aan energie. Het eerste deel van het woord, vita, betekent leven. In de medische wereld spreken ze wel van de vitale organen, zoals hart en longen. Dit zijn de organen die noodzakelijk zijn voor het in leven blijven. Het begrip vitaliteit is van toepassing op zowel mensen als bedrijven. Het geeft de gezondheid aan en is een indicatie voor de flexibiliteit en rekbaarheid in geval van stress of tegenslag.

Vitaliteit is meer dan alleen gezond zijn. Het is de energie in een mens of bedrijf om dingen te doen of aan te pakken. Het is daarnaast ook de flexibiliteit en beschikbaarheid over de fysieke, mentale en emotionele bagage om de dingen ook daadwerkelijk te doen of aan te pakken.

Bij de term vitaliteit (letterlijk ‘levenskracht’) staan drie begrippen centraal:

• energie
• motivatie
• veerkracht

Bij energie gaat het over jezelf ‘energiek voelen’. Bij motivatie draait het om het stellen van doelen in je leven, en om moeite te doen om die te halen. Veerkracht is de persoonlijke kracht om met de dagelijkse ups en downs om te gaan. Een vitaal persoon heeft dus de kracht, de wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten.

Ook als je vitaliteit projecteert in je business voor jezelf en je medewerkers brengt het vele voordelen.

De belangrijkste voordelen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Gezond blijven
Als je iemand vraagt wat hij of zij in de toekomst wil worden of bereiken, is het antwoord vaak ‘gezond en gelukkig blijven’. Maar om dit te realiseren is nú actie nodig, niet pas over twintig jaar. Door nu aan je vitaliteit te werken vergroot je de kans om ook in de toekomst gezond te blijven. Zo kunnen ziektes als obesitas, diabetes en hart- en vaataandoeningen mogelijk voorkomen worden door een vitale leefstijl.

2. Lekker in je vel zitten
Wist je dat bijna 40% van het werkgerelateerde ziekteverzuim in Nederland door stress veroorzaakt wordt? Door je vitaliteit te verbeteren, houd je ook je geestelijke gezondheid op peil. Met een vitale levensstijl zorg je dat je lekker in je vel zit, heb je minder last van stress en verklein je de kans op een burn-out.
Door werk te maken van vitaliteit zorg je niet alleen dat je nu lekker in je vel zit, maar ook op latere leeftijd. Uit onderzoek bij ouderen in Leiden en Den Haag bleken senioren met een vitale leefstijl zich niet alleen lichamelijk, maar ook op sociaal vlak beter te voelen en met meer positiviteit in het leven te staan.

3. Persoonlijke ontwikkeling
Ook motivatie en veerkracht zijn belangrijke pijlers van een vitale leefstijl. Met motivatie bedoelen we het stellen van doelen en de wilskracht om deze doelen te bereiken. De manier waarop iemand met dagelijkse strubbelingen omgaat noemen we veerkracht.
Een vitale levensstijl draagt bij aan de manier waarop iemand in het leven staat, helpt een persoon zijn doelen te behalen en heeft zo een positieve bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling.

4. Socialer
Als je niet lekker in je vel zit, straal je dit ook uit. Je bent sneller geïrriteerd en hebt nergens zin in. Kortom, voor je collega’s, vrienden en familie ben je waarschijnlijk minder gezellig dan wanneer je wel lekker in je vel zit. Mensen die werk maken van hun vitaliteit, hebben over het algemeen goede relaties met hun klanten en collega’s omdat zij terugkrijgen wat ze geven: positiviteit, energie en enthousiasme!

5. Werkplezier vergroten
Een vitale leefstijl helpt je bij het vergroten van het werkplezier. Met werkplezier bedoelen we, de mate waarin je plezier en energie uit je dagelijkse werkzaamheden haalt. En het is natuurlijk wel zo fijn dat je het naar je zin hebt op je werk, aangezien je daar een groot deel van je week doorbrengt. Bij het hebben van een eigen onderneming, kunnen we spreken over vitaal leiderschap. Deze manier van leiderschap zorgt ervoor dat je recht naar je doelen toewerkt, hierin je team optimaal weet te inspireren door de energie die jij met je meebrengt en ben je een inspiratiebron voor je werknemers.

door Rowin van Wanrooij