Huidtypen

Een overzicht van alle huidtypen: normale huid, vette huid, droge huid, gecombineerde huid, gevoelige huid

Normale huid

De normale huid is het makkelijkste soort huidtype, echter komt dit eigenlijk alleen voor op jonge leeftijd. Deze heeft de volgende kenmerken:

  • egale en veerkrachtige huidoppervlakte
  • zichtbare, maar onopvallende poriën
  • huid heeft een natuurlijke glans, maar glimt niet (geen vettige laag)
  • heeft de juiste talgproductie welke de huid soepel houdt
  • er zijn geen rimpels en verslapping
  • er vind geen verslapping plaats

Vette Huid

Een vette huid is een huid die te veel talg produceert (het natuurlijke vetlaagje van de huid) …
Toont een glimmende huid deze kun je herkennen op gezichtsdelen als het voorhoofd, neus en kin, oftewel de bekende T-zone. Deze huid is gevoelig voor acne en je herkent dit aan de poriën welke vergroot zijn, vele kennen het als verwijde poriën. Hierdoor ziet de huidstructuur er minder glad uit.

Droge huid
Deze herken je doordat je huid schraal, trekkerig en droog aanvoelt. Ook komt het veel voor dat je schilfers, lijntjes of barstjes in je huid krijgt. Bij een droge huid bevat de opperhuid te weinig vetten. Ook kan het zijn dat de hoornlaag onvoldoende eiwitten bevat. Als gevolg hiervan houdt de huid helaas te weinig vocht vast, waardoor ze uitdroogt en gaat schilferen. Daarnaast speelt ook de productie van talg of huidsmeer een belangrijke rol bij een droge huid. Een droge huid wordt ook een vetarme huid genoemd.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid wordt zo genoemd omdat deze bestaat uit twee verschillende huidtypes welke elkaar vermengen: normale tot droge huid en vette, onzuivere huid. De huid in de T-zone, bestaande uit het voorhoofd, kin en neus, is vetter dan de andere zones. Deze glimt vooral en is vatbaar voor onzuiverheden omdat de talgkliertjes in deze zone van het gezicht uitzonderlijk actief zijn. Zo heb je op de neus vaak grotere zichtbare poriën. De wangen
zijn op hun beurt, normaal tot droog. En zien vaak wat roder en voelen droog en trekkerig aan.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid is een huid die geheel uit zijn balans is. Dit kan komen door diverse oorzaken. Zelf merk je dit aan bijvoorbeeld rode vlekken, uitslag of een trekkerig gevoel. Deze symptomen kunnen zich zowel op het gezicht maar ook op het hele lichaam voordoen. Een te gevoelige huid is niet meer in staat om je te beschermen tegen invloeden van binnenuit en buitenaf. Het afweermechanisme is verstoord waardoor de huid een lagere weerstand heeft tegen irriterende stoffen. Als gevolg hiervan wordt de bovenste laag van de huid erg poreus, waardoor externe prikkels de huid kunnen binnendringen. Zo zal de huid zichzelf beschermen door harder te worden, met een geïrriteerde en vaak ruwe huid als gevolg.

Heeft u interesse in een behandeling? Maak een afspraak